Vlašské ořechy v sobě obsahují tuky, nenasycené mastné kyseliny, proteiny a sacharidy. Jsou bohatým zdrojem energetických látek a živin, které mají velice dobrý vliv na lidskou psychiku. Vlašské ořechy jsou vynikající do ořechových náplní a rozličných těst. Pokud je použijete i do jiných pokrmů, ořechy jim dodají novou chuť a texturu. Zkuste vlašské ořechy opražit a přidat do rozličných
Ø salátů
Ø jogurtů
Ø kaší
Ø zapékaných pokrmů
Historie vlašských ořechů
· Vlašské ořechy jsou plodem ze stromu Ořešáku královského, který je původem z Indie. Údajně jej měl do Evropy dopravit Karel Veliký.
· V Římě byl tento strom zasvěcený Bohu Jupiterovi a byl Římany nazýván „Jupiterův žalud“. Vlašský ořech byl symbolem plodnosti a ořechy byly považovány za „Božské jídlo“.
Tuky jsou ve vlašských ořechách obsaženy ve vydatném množství. Tyto tuky obsahují též vysoké procento různých nenasycených mastných kyselin, ze kterých jsou důležité zejména:
Ø kyselina linolová a linoleová
Ø kyselina kávová
Ø kyselina neo-chlorogenová
Navíc jsou ořechy bohatým zdrojem:
Ø flavonoidů
Ø terpenů
Ø chinonů
Ø tříslovin
Ø taninů
Ø vitaminů a
Ø provitaminů, jako je B-karoten a provitamin A
Ø vitamin B3, B5, B6
Ø vitamin C
Ø vitamin E
Ø draslík
Ø fosfor
Ø hořčík
Ø železo
Ø selen
Ø zinek
Pochoutky z vlašských ořechů
Vlašské ořechy se dají využívat na mnoho různých způsobů. Použití je široké:
Ø olej z vlašských ořechů
Ø tinkturu z jader
Ø likér neboli ořechovka
Ø máslo z vlašských ořechů
Ø mouka z ořechových jader
Ø sýr z ořechových jader
Ø při pečení do cukroví, moučníků a do salátů
Ø konzervovaná jádra ořechů v medu
Blahodárný vliv vlašských ořechů na lidské zdraví je nesporný
Snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Upravují krevní tlak.
Působí protizánětlivě.
Podporují psychiku a zklidňují nervy.
Posilují sexuální potenci a plodnost.
Posilují vlasy, nehty a pokožku.
Mají antioxidační účinky.