Pochutnejte si na vlašských ořechách nejenom na Vánoce

Produkty

Vlašské ořechy v sobě obsahují tuky, nenasycené mastné kyseliny, proteiny a sacharidy. Jsou bohatým zdrojem energetických látek a živin, které mají velice dobrý vliv na lidskou psychiku.  Vlašské ořechy jsou vynikající do ořechových náplní a rozličných těst. Pokud je použijete i do jiných pokrmů, ořechy jim dodají novou chuť a texturu. Zkuste vlašské ořechy opražit a přidat do rozličných
Ø  salátů
Ø  jogurtů
Ø  kaší
Ø  zapékaných pokrmů
pytlík s ořechy

Historie vlašských ořechů

·         Vlašské ořechy jsou plodem ze stromu Ořešáku královského, který je původem z Indie. Údajně jej měl do Evropy dopravit Karel Veliký.
·         V Římě byl tento strom zasvěcený Bohu Jupiterovi a byl Římany nazýván „Jupiterův žalud“. Vlašský ořech byl symbolem plodnosti a ořechy byly považovány za „Božské jídlo“.
Tuky jsou ve vlašských ořechách obsaženy ve vydatném množství. Tyto tuky obsahují též vysoké procento různých nenasycených mastných kyselin, ze kterých jsou důležité zejména:
Ø  kyselina linolová a linoleová
Ø  kyselina kávová
Ø  kyselina neo-chlorogenová
Navíc jsou ořechy bohatým zdrojem:
Ø  flavonoidů
Ø  terpenů
Ø  chinonů
Ø  tříslovin
Ø  taninů
Ø  vitaminů a
Ø  provitaminů, jako je B-karoten a provitamin A
Ø  vitamin B3, B5, B6
Ø   vitamin C
Ø  vitamin E
Ø  draslík
Ø   fosfor
Ø   hořčík
Ø  železo
Ø  selen
Ø  zinek
louskané ořechy

Pochoutky z vlašských ořechů

Vlašské ořechy se dají využívat na mnoho různých způsobů. Použití je široké:
Ø  olej z vlašských ořechů
Ø  tinkturu z jader
Ø  likér neboli ořechovka
Ø  máslo z vlašských ořechů
Ø  mouka z ořechových jader
Ø  sýr z ořechových jader
Ø  při pečení do cukroví, moučníků a do salátů
Ø  konzervovaná jádra ořechů v medu
Blahodárný vliv vlašských ořechů na lidské zdraví je nesporný
Snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Upravují krevní tlak.
Působí protizánětlivě.
Podporují psychiku a zklidňují nervy.
Posilují sexuální potenci a plodnost.
Posilují vlasy, nehty a pokožku.
Mají antioxidační účinky.