Ø salátů
Ø jogurtů
Ø kaší
Ø zapékaných pokrmů
 
Historie vlašských ořechů
·         Vlašské ořechy jsou plodem ze stromu Ořešáku královského, který je původem z Indie. Údajně jej měl do Evropy dopravit Karel Veliký.
·         V Římě byl tento strom zasvěcený Bohu Jupiterovi a byl Římany nazýván „Jupiterův žalud“. Vlašský ořech byl symbolem plodnosti a ořechy byly považovány za „Božské jídlo“.
Tuky jsou ve vlašských ořechách obsaženy ve vydatném množství. Tyto tuky obsahují též vysoké procento různých nenasycených mastných kyselin, ze kterých jsou důležité zejména:
Ø  kyselina linolová a linoleová
Ø  kyselina kávová
Ø  kyselina neo-chlorogenová
Navíc jsou ořechy bohatým zdrojem:
Ø  flavonoidů
Ø  terpenů
Ø  chinonů
Ø  tříslovin
Ø  taninů
Ø  vitaminů a
Ø  provitaminů, jako je B-karoten a provitamin A
Ø  vitamin B3, B5, B6
Ø   vitamin C
Ø  vitamin E
Ø  draslík
Ø   fosfor
Ø   hořčík
Ø  železo
Ø  selen
Ø  zinek

Pochoutky z vlašských ořechů
Vlašské ořechy se dají využívat na mnoho různých způsobů. Použití je široké:
Ø  olej z vlašských ořechů
Ø  tinkturu z jader
Ø  likér neboli ořechovka 
Ø  máslo z vlašských ořechů
Ø  mouka z ořechových jader
Ø  sýr z ořechových jader
Ø  při pečení do cukroví, moučníků a do salátů
Ø  konzervovaná jádra ořechů v medu
Blahodárný vliv vlašských ořechů na lidské zdraví je nesporný
Snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Upravují krevní tlak.
Působí protizánětlivě.
Podporují psychiku a zklidňují nervy.
Posilují sexuální potenci a plodnost. 
Posilují vlasy, nehty a pokožku. 
Mají antioxidační účinky.
 
		






