Mandle je zároveň příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Má podlouhlou skořápku, která je tvrdá a má podobně pórovitou strukturu jako vlašské ořechy. Lahodné mandle jsou nám i zdraví prospěšné. Mandle se řadí svým složením a příznivým vlivem na naše zdraví k super potravinám. Jsou vhodné jak pro sportovce, tak i pro kojící a těhotné ženy a pro vegany. Obsahují totiž vysoké množství mono nenasycených a polynenasycených kyselin. Kromě toho obsahují také i poměrně velké množství:
ü lehce stravitelných bílkovin
ü vlákniny
ü vápník
ü fosforu
ü draslíku
ü vitamíny řady B
ü vitamín E
ü hořčík
ü zinek
ü měď
ü mangan
Zdravé mlsání
Plody mandle jsou velice zdraví prospěšnou pochoutkou. Oleje a další látky, které mandle obsahují, totiž dokáží:
ü výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi
ü pomáhají tělu zbavit se volných radikálů
ü zabraňují vzniku rakoviny
ü ochraňují cévy a srdce
ü snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby
ü zabraňují vzniku cukrovky
ü pomáhají před rozvojem nemocí srdce a cév
ü pomáhají snížit výskyt kardiovaskulárních onemocnění
ü pomáhají snižovat vyšší krevní tlak a
ü brání rozvoji arteriální hypertenze.
ü brání vstřebávání cholesterolu ze zažívacího ústrojí
ü dokáží snížit krevní cholesterol
ü podporují zadržování vápníku v těle
ü napomáhají léčbě osteoporózy a demineralizaci kostí příznivě působí na nervy
ü dodávají pevnost svalům a kostem
ü pomáhají překonávat stres, depresi a únavu
Mandlové pochutnání
Loupaná jádra mandlí mají lahodnou chuť a typickou mandlovou vůni. Můžeme je jak konzumovat přímo, tak i pražit, nebo jsou vhodná při přípravě moučníků. Výborně se hodí:
ü k dochucování sladkých pokrmů
ü na ozdobení dezertů
ü jako součást müsli, jogurtů anebo cereálních kaší
ü pro přípravu různých pomazánek
ü lze z nich připravit mandlové mléko a máslo
· Mandle napomáhají redukci váhy a zároveň budování svalové hmoty. Rozhodně by v našem jídelníčku neměly chybět.
· Mandle jsou jak velmi chuťově oblíbené, tak také plné zdraví prospěšných tuků.
· Kromě tuků, bílkovin a minerálů obsahují též významné množství antioxidantů, jež mají pozitivní vliv na naše zdraví.
· Mandle napomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu, váží volné radikály v těle, jsou prevencí proti rakovinovému bujení, snižují riziko kardiovaskulárních chorob, podporují krevní oběh a celkovou imunitu těla.