Mandlový svět

Produkty

Mandle je zároveň příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Má podlouhlou skořápku, která je tvrdá a má podobně pórovitou strukturu jako vlašské ořechy. Lahodné mandle jsou nám i zdraví prospěšné. Mandle se řadí svým složením a příznivým vlivem na naše zdraví k super potravinám. Jsou vhodné jak pro sportovce, tak i pro kojící a těhotné ženy a pro vegany. Obsahují totiž vysoké množství mono nenasycených a polynenasycených kyselin. Kromě toho obsahují také i poměrně velké množství:
ü  lehce stravitelných bílkovin
ü  vlákniny
ü  vápník
ü  fosforu
ü  draslíku
ü  vitamíny řady B
ü  vitamín E
ü  hořčík
ü  zinek
ü  měď
ü  mangan

solené mandle
Zdravé mlsání

Plody mandle jsou velice zdraví prospěšnou pochoutkou.  Oleje a další látky, které mandle obsahují, totiž dokáží:
ü  výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi
ü  pomáhají tělu zbavit se volných radikálů
ü  zabraňují vzniku rakoviny
ü  ochraňují cévy a srdce
ü  snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby
ü  zabraňují vzniku cukrovky
ü  pomáhají před rozvojem nemocí srdce a cév
ü  pomáhají snížit výskyt kardiovaskulárních onemocnění
ü  pomáhají snižovat vyšší krevní tlak a
ü  brání rozvoji arteriální hypertenze.
ü  brání vstřebávání cholesterolu ze zažívacího ústrojí
ü   dokáží snížit krevní cholesterol
ü  podporují zadržování vápníku v těle
ü  napomáhají léčbě osteoporózy a demineralizaci kostí příznivě působí na nervy
ü  dodávají pevnost svalům a kostem
ü  pomáhají překonávat stres, depresi a únavu

kvetoucí mandlový strom
Mandlové pochutnání

Loupaná jádra mandlí mají lahodnou chuť a typickou mandlovou vůni. Můžeme je jak konzumovat přímo, tak i pražit, nebo jsou vhodná při přípravě moučníků. Výborně se hodí:
ü  k dochucování sladkých pokrmů
ü  na ozdobení dezertů
ü  jako součást müsli, jogurtů anebo cereálních kaší
ü  pro přípravu různých pomazánek
ü  lze z nich připravit mandlové mléko a máslo
 mandlový koláč
·         Mandle napomáhají redukci váhy a zároveň budování svalové hmoty. Rozhodně by v našem jídelníčku neměly chybět.
·         Mandle jsou jak velmi chuťově oblíbené, tak také plné zdraví prospěšných tuků.
·         Kromě tuků, bílkovin a minerálů obsahují též významné množství antioxidantů, jež mají pozitivní vliv na naše zdraví.
·         Mandle napomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu, váží volné radikály v těle, jsou prevencí proti rakovinovému bujení, snižují riziko kardiovaskulárních chorob, podporují krevní oběh a celkovou imunitu těla.